Fahrettin Kerim Gökay Cad. No: 246/ Göztepe-İST

0216 467 07 23 info@amacanaokulu.com

Satranç

Derslerimizde öğrencilerimizin hem eğlendirici, hem eğitici, hem de zeka geliştirici satrançla tanışmalarını hedefliyoruz.

Satrancın Esasları

1. Satranç oyunu, ‘Satranç Tahtası’ diye adlandırılan kare şeklinde bir alan üzerinde iki rakip arasında taşları sırayla oynatılmasıyla oynanır. Rakibi hamlesini tamamlamış olan taraf ‘hamlede’dir.

2. Her iki tarafın da amacı, rakip şahın kurallara uygun bir hamleyle yenmekten kurtulması mümkün olmayana dek rakip şaha saldırmaktır. Bunu başaran taraf rakibini ‘ Şah-Mat’ yapmış demektir ve oyunu kazanır. Mat olan taraf oyunu kaybeder.

3. Her iki taraf için de Şah-Mat yapmak mümkün değilse oyun berabere biter.

Tahta Üzerinde Taşların Başlangıç Konumu

1. Satranç tahtası çizgili 64 ( 8×8 ) eşit kareden oluşur ve kareleri sırayla açık (beyaz ) ve koyu ( siyah ) renktedir. Satranç tahtası iki rakip arasına beyaz renkli köşe karesi sağ tarafta olacak şekilde yerleştirilir.

2. Başlangıçta bir taraf 16 adet açık renkli ( beyaz ), diğer taraf 16 adet koyu renkli ( siyah ) taşa sahiptir. Bunlar: birer adet şah, birer adet vezir, ikişer adet kale, ikişer adet fil, ikişer adet at ve sekizer adet piyondur.